Državni arhiv u Šibeniku

dasi-divnic-prvic-1769Adresa: Velimira Škorpika 5
Tel. centrala: (+385 22) 312-514
Web adresa: http://www.dasi.hr
E-mail: dasi@dasi.hr
Ravnateljica: Nataša Mučalo mr.sc.
Godina osnivanja: 1968 (kao Sabirni centar u Šibeniku u sastavu Državnog arhiva u Zadru); 2007 (kao samostalan arhiv).
Teritorijalna nadležnost Arhiva: područje Šibensko-kninske županije.

Matične knjige

Pored Državnog arhiva u Šibeniku, zbirke matičnih knjiga s područja Šibensko-kninske županije se nalaze u Arhivu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), u Biskupskom ordinarijatu u Šibeniku, u Arhivu (grkokatoličke) Eparhije Križevačke, u samostanu Visovac, i u raznim matičnim i župnim uredima.

Šibenska regija prolazila je tijekom svoje povijesti kroz različite poteškoće, tako da je mnogo razloga zašto pojedine matične knjige određenih rimo-katoličkih župa i pravoslavnih parohija ne postoje. Za neke se zna da su nestale u nekom od ratova, neke su nestale i u elementarnim nepogodama (požari, poplave), a neke su i odnesene (npr. iz župe Mandalina u Italiju 1943, ali im se zameo trag).

Priručnici i stručni radovi

[PDF] Ivan Dovranić, Matične knjige u Državnom Arhivu u Šibeniku: popis (Šibenik: Državni Arhiv u Šibeniku 2006): popis je podijeljen u dvije vjerske kategorije (rimokatoličke i pravoslavne).
[PDF] Ivan Dovranić, Popis matičnih knjiga s područja Šibensko-kninske županije. Arhivski vjesnik 45 (2002), 161-190. Popis svih poznatih i dostupnih matičnih knjiga rođenih (krštenih), vjenčanih i umrlih s područja Županije, s naznakom razdoblja na koje se odnose i mjesta na kojem se čuvaju. Također su u ovaj popis uključene i knjige o obiteljima koje su vodili župnici pojedinih župa, poznate pod nazivom Status animarum (Stanje duša). Župe su poredane po abecedi: u prvom dijelu rimo- i grko-katoličke, a u drugom pravoslavne.

Ažurirano: 20.12.2012.