Državni arhiv u Zadru

dazd-zadar

Adresa: Ruđera Boškovića bb, Zadar
Tel. centrala: (+385 23) 211-530
Fax: (+385 23) 214-908
Web adresa: http://www.dazd.hr
E-mail: dazd@dazd.hr
Ravnatelj: Ante Gverić
Teritorijalna nadležnost Arhiva: područje Zadarske županije (osim općine Gračac) i dijelom Ličko-senjske županije (grad Novalja). Gradovi Benkovac, Biograd na moru, Nin, Novalja, Obrovac, Pag, Zadar i općine Bibinje, Galovac, Jasenice, Kali, Kolan, Kukljica, Lišane Ostrovičke, Novigrad, Pakoštane, Pašman, Polača, Poličnik, Posedarje, Povljana, Preko, Privlaka, Ražanac, Sali, Stankovci, Starigrad, Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Tkon, Vir, Vrsi, Zemunik Donji.

Matične knjige

Matične knjige rođenih, vjenčanih i mrtvih u Državnom arhivu u Zadru pisane su latinskim, hrvatskim i talijanskim jezikom, od pisama su zastupljene latinica, glagoljica, ćirilica i bosančica.Vremenski raspon fondova datira od 1565 do 1943.

Kako su matice pristizale u Državni arhiv u Zadru od godine 1949. tako su i sređivane i inventarizirane po načelu pripadnosti, tj. po kotarevima iz kojih su pristizale, a unutar kotareva po župama. Kao posebna grupa, stigle su tzv. stare matice koje su pripojene pređašnjim ali kao posebna skupina. S vremenom praksa je pokazala da je za uporabu težak ovakav fond matica sastavljen u dva navrata, a osobito po načelu pripadnosti, pogotovo otkad se promijenila upravna podjela Dalmacije. Sve je govorilo da je poželjniji jednostavan raspored matičnih knjiga po abecedi što je i provedeno zimi 1957. na 1958. godinu. Tada su sve matične knjige sređene po abecednom redu i izrađen je detaljan inventar ove zbirke s potrebitim oznakama za svaku inventarsku jedinicu i taj sustav se primjenjuje do danas.

Zbirka ima status javnog arhivskog gradiva. Dostupno svim korisnicima prema članku 18. Zakona o arhivskom gradivu i arhivima (NN 105/97) i Pravilniku o radu čitaonice DAZD-a.

Priručnici i stručni radovi

[PDF] Ivan Fantina & Ante Strgačić, Inventar matičnih knjiga XVI-XX. stoljeće (Zadar: Državni Arhiv u Zadru 2006): popis fondova matičnih knjiga koje se nalaze u Državnom arhivu u Zadru. Popis se odnosi na situaciju prije osnivanja Državnog arhiva u Šibeniku.

Ažurirano: 18.12.2012.