Poimenični popisi i žrtvoslovi 1991-2001

Državnoj ili nacionalnoj ideologiji žrtve su potrebne kao sredstvo politike a ne kao patnja ljudskoga bića, zato ih ona obezličuje, obezljuđuje, zato su joj potrebni samo brojevi – što veći, to bolje, smatra ona. Eto razloga, grozno prostačkoga ali vrlo žilavoga, zbog kojega se u nas i danas održavaju stari i prave novi viktimizacijski mitovi: 700.000 Srba pobijenih u Jasenovcu, 500.000 Hrvata pobijenih na Bleiburgu, 300.000 Bošnjaka pobijenih u posljednjem ratu… Ništa, čak ni prijezir dušmana, ne oduzima dostojanstvo žrtvama kao ovo “patriotsko” i “domoljubno” licitiranje brojevima.

– Ivan Lovrenović, ‘Pamćenje bez sjećanja’ (2008)


Bosna i Hercegovina (1991-1995)

Spisak poginulih branitelja i civila tokom opsade Sarajevo 1992-1995
Specijalni prilog BH Dani (Sarajevo, 6. april/travanj 2002)
Izvor: bhdani.ba/portal/arhiva-67-281/251/spiskovi.shtml

Ni deset godina od početka opsade grada, Sarajevo nije dobilo svoju “knjigu mrtvih”. Dani su pokušali da po prvi put objave cjelovite spiskove poginulih sarajevskih branitelja i civila ubijenih u gradu. Zahvaljujući Udruženju Muslimana za antigenocidne aktivnosti (MAG), te općinskim ministarstvima za boračka pitanja, dobili smo spiskove koji su pred vama. Unatoč ogromnim naporima koje smo uložili u kompletiranje spiskova, svjesni smo da ni oni nisu potpuni, mada su najpotpuniji do sada napravljeni. Stoga vas molimo za razumijevanje zbog eventualnih nedostataka [PDF] ovog priloga: neka naš pokušaj bude još jedan poziv nadležnim organima da se od zaborava otrgnu oni koji su u slobodu Sarajeva ugradili vlastite živote. – Redakcija Dana

Hrvati_BiH_082008Ubijeni i nestali Hrvati BiH 1991-1995
Posebni broj Svjetlo riječi (Sarajevo, kolovoz 2008)
Vlasnik: Franjevačka provincija Bosna Srebrena

U suradnji s Istraživačko dokumentacionim centrom iz Sarajevo koji je ustupio podatke Svjetlo riječi u [PDFovom posebnom broju objavljuje imena ubijenih i nestalih Hrvata Bosne i Hercegovine u razdoblju od 1991 do 1995. Već su neki radili popise za pojedina mjesta i župe, a IDC nastoji dati cjelovitiji popis ubijenih i nestalih za cijelu BiH. Ovaj popis, sastavljen prema abecednom redu prezimena, nije potpun ni apsolutno točan, pa zato molimo članove obitelji, prijatelje, poznanike stradalih da se jave kako bi se otklonili nedostaci i pogreške. Nije dovoljno konstatirati manjkavost, odgovorni smo da se to ispravi.

Ažurirano: 06.04.2018.